Türklerin yüzde 60’ı ‘elektrikli’ istiyor!

Filo kiralama işletmeyi LeasePlan, Ipsos ile beraber hazırladığı Mobility Monitor araştırmasının “Elektrikli Taşıtlar ve Sürdürülebilirlik” kısmını yayınladı.
16 değişik ülkeden 4 binin üzerinde şahısla asıllaştırılan araştırmaya katılanların yüzde 61 ’i sıfır emisyonlu elektrikli vasıtaların kullanımını seçim edeceklerini belirtti. Katılımcıların yarısı, son 3 sene içerisinde elektrikli vasıtalara karşı fikirlerinin pozitif doğrultuda değiştiğini ifade ederken, araştırma genel olarak elektrikli vasıta kullanımına müteveccih giderek çoğalan bir davranış olduğunu ortaya koydu.
Ankete katılanların büyük çoğunluğu, elektrikli vasıtaları daha iyi olarak görse de mevcut altyapıya ait kaygılarını da dile getirdi. Gelecek 5 senede vasıta almayı tasarlayanların yüzde 51’i, elektrikli vasıta almalarını yasaklayan etkenler olarak noksan şarj altyapısını belirtirken, yüzde 45’i hudutlu sürüş mesafesi veya erim evhamı sebebiyle elektrikli vasıtaya geçmeyeceklerini belirtti.
TÜRKİYE SON ÜÇ SENEDE ZİRVEDE
Mobility Monitor araştırmasının elektrikli taşıtlarla alakalı olan ilk kısmı, Türkiye ’deki kullanıcıların elektrikli vasıtalara yaklaşımıyla alakalı ehemmiyetli belirtiler de ortaya koyuyor.
Buna göre, Türkiye elektrikli vasıtalara alakalı en pozitif yaklaşımı gösteren ilk 3 ülke arasında yer aldı. Portekizli katılımcıların yüzde 87 ’si elektrikli vasıtalara karşı pozitif davranış sergilerken, Türkiye ’deki katılımcıların yüzde 84 ’ü elektrikli vasıtalara pozitif baktığını ifade etti.
Türk katılımcıların sadece yüzde 2 ’si elektrikli taşıtlar için olumsuz görüş bildirirken, yüzde 14 ’ü rastgele bir yaklaşım sergilemeyerek nötr kalmayı seçim etti. Türkiye ’yi yüzde 83 ile Yunanistan takip etti. Araştırmaya katılan ülkelere arasında elektrikli vasıtalara karşı en negatif yaklaşımı sergileyen ülke ise yüzde 32 olumsuz görüş ile Lüksemburg oldu.
Türkiye ayrıca, son 3 senede elektrikli taşıtlar için en çok pozitif davranış değiştiren ülkeler arasında birinci oldu. Son 3 senede Türkiye ’deki kullanıcıların elektrikli vasıtalara olan tavrı yüzde 75 oranında pozitif olarak başkalaşım gösterdi. Türkiye ’yi yüzde 72 ’i ile Portekiz, yüzde 64 ile Romanya takip etti.
TÜRKLERİN YÜZDE 57’Sİ SICAK YAKLAŞIYOR
LeasePlan Mobility Monitor araştırmasının “Elektrikli Taşıtlar ve Sürdürülebilirlik” kısmında katılımcılara, “Bir sonraki vasıtanızı satın alırken bir elektrikli vasıta satın alma ihtimaliniz nedir?” suali de soruldu.
Önümüzdeki 5 sene içerisinde bir vasıta alacağı takdirde bu vasıtanın elektrikli bir vasıta olacağını en çok belirten ülke Türkiye oldu. Türkiye ’deki katılımcıların yüzde 57 ’si bu suale “netlikle evet” cevabını verirken, yüzde 35 ’i nötr kaldı, yüzde 8 ’i ise “netlikle hayır” cevabı verdi.
Türkiye ’yi bu mevzuda yüzde 53 ile Yunanistan, yüzde 51 ile Portekiz izledi. Elektrikli vasıta satın almaya en negatif bakan ülke ise yüzde 60 oranında hayır cevabını veren Lüksemburg oldu. Araştırmaya göre ayrıca, yakın gelecekte vasıta kiralama gayesinde olan her 5 şahıstan 2 ’si elektrikli vasıta kiralamak istiyor. Elektrikli vasıta kiralamak için en istekli ülke yüzde 87 ile Romanya olurken, bu ülkeyi yüzde 66 ile Yunanistan, yüzde 64 ile Türkiye izliyor.
NOKSAN ALTYAPI UZAKLAŞTIRIYOR
LeasePlan ’in Mobility Monitor araştırması, Türkiye ’deki kullanıcıları elektrikli vasıta satın almaya yönlendiren ve satın almamasına neden olan en öncelikli üç şartı da ortaya koydu.
Buna göre, Türkiye ’deki katılımcıların yüzde 72 ’si düşük kullanım maliyetleri sebebiyle elektrikli vasıtaları öncelikli olarak seçim edeceğini vurguladı. Bunu yüzde 47 ile düşük CO2 emisyonları, yüzde 31 ile düşük NOx emisyonları takip etti.
Öte yandan, Türkiye ’deki kullanıcıların elektrikli bir vasıta satın almamasındaki en ehemmiyetli sebebin satın alma maliyetlerinin aksine, noksan şarj altyapısı olduğu ortaya konuldu.
Buna göre, Türklerin yüzde 54 ’ü noksan şarj imkânları sebebiyle elektrikli vasıta satın almamayı seçim ettiklerini ifade etti. Bu sebebi ise yüzde 50 ile satın alma maliyeti, yüzde 31 ile sürüş erimi takip etti. Türkiye ’deki katılımcıların yüzde 92 ’si özellikle millete sarih yerlerde yeterli şarj istasyonları olmadığını ve bu gidişatın da elektrikli vasıta satın almama noktasında ehemmiyetli bir evham yarattığını iletti.
LeasePlan ’in Mobility Monitor araştırması; Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, İspanya, İsveç, Türkiye, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletlerini içeriyor.
haberlerleaseplanfilo kiralamaotomobilelektrikli arabalarGÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ