Sosyal medyada Barış Pınarı Harekâtı’na yönelik kara propaganda!

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin huzur ve sulhu sağlama emeliyle ülkenin güneyinde kuruluş edilmeye çalışılan terör antresini ortadan kaldırmak için başlattığı Barış Pınarı Operasyonu devam ederken, terör sempatizanları yosunu işlemlerine tüm süratiyle devam ediyor. Özellikle YPG/PKK abonesi teröristlerin sivil milleti kalkan olarak kullanma haberleri sosyal medyada çok fazla yer bulmazken Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sivilleri katlettiğine müteveccih dezenformatif, manipülatif içerikler bot ve sahte hesaplar aracılığıyla bir anda dağılıyor. Mevzunun ayrıntılarını ise sosyal medya ve terör ilişkisi üzerine çalışmalarını sürdüren Marmara Üniversitesi İrtibat Fakültesi Öğretim Abonesi ve Dijital İrtibat Tahlilcisi Doç. Dr. Ali Murat Kırık söyledi.
Sosyal medya terörü yeniden ortaya çıktı!
Sosyal medyanın kamu diplomasisi alanında ehemmiyetli bir efor olduğunu ifade eden Dijital İrtibat Tahlilcisi Doç. Dr. Ali Murat Kırık; Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin kuzeydoğusundan terör yaradılışlarına karşı başlatmış olduğu Barış Pınarı Harekatı’nın galibiyetli bir biçimde devam etmesiyle beraber terör örgütü yanlılarının, birbirinden değişik hadiselerde ve zamanlarda çekilmiş görselleri, kurulumlanmış resim ve videoları sosyal medyada manipülasyon hakikatleştirmek emeliyle paylaştıklarını ifade ederek internet kullanıcılarını uyardı. Doç. Dr. Kırık; “Türk askerini, sivil millete hasar verdiği istikametinde tenkit eten, hatta terör örgütlerinin sivil millete yaptığı makûslukları Türkiye’ye mülk eden paylaşımların rakamı her geçen gün çoğalıyor. Özellikle işlemin galibiyetli bir biçimde devam etmesi Türkiye karşıtlarının sosyal medya terörünü oluşturmasına neden oluyor; bu gidişat bilgi lekeliliğini en üst düzeye eriştiriyor. Ne zaman ki Türkiye, hudut ve bölge güvenliğine karşı ehemmiyetli bir adım atıyor, işte bütün bu zamanlarda sosyal medya terörü ortaya çıkıyor. ” ifadelerini kullandı.
#BarışPınarıHarekatı hashtagi doruğa çıktı!
Barış Pınarı Operasyonu esnasında en yoğun kullanılan sosyal paylaşım ağının Twitter olduğunu ifade eden Doç. Dr. Kırık; “Özellikle devletin fotoğrafı müessese ve kuruluşlarının bu süreçte sosyal medyayı aktif kullandığı ve bilgi lekeliliğini asgari seviyeye indirgediğini söyleyebilmek olası. Zira sosyal medya teröristleri çoğunlukla İngilizce iletiler ve hashtagler oluşturarak tüm dünya kamuoyu gözünde Türkiye’yi küçültücü ve harekâtı yaralayıcı cinsten içerikler paylaşmayı amaçlamıştır. Yaptığımız incelemelerde işlemle alakalı en yoğun kullanılan hashtag ise #BarışPınarıHarekatı olmuştur. Bu hashtag günde vasati 142,259 ortamında bir gösterim ve 79,528 kullanıcıya potansiyel erişim almıştır. Alakalı hashtag altında yazılan iletilerin %89’u ise Türkiye’den gönderilmiştir. Bu oldukça dikkat çekici bir orandır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın alakalı hashtagı kullanarak Twitter üzerinden yollamış olduğu iletiler ise öteki kullanıcıların mesajlarına oranla en çok ulaşım ve etkileşim rakamına erişmiştir. Sosyal medya teröristleri tarafından oluşturulan ve tamamen yosunu idareme emeliyle kullanılan #riseup4rojava Rojava için ayağa kalk hashtagi altında atılan iletilerin %33’ü İngilizce, %25’i Almanca, %6’sı ise Türkçe olmuştur. Atılan tweetlerin %40’ı ise Amerika Bileşik Devletleri’nden gönderilmiştir. Bu hashtag kullanılarak sevk edilen bir hayli sahte görselin manipülasyon emeliyle paylaşıldığı sarihtir. Misal vermek gerekirse; Suriye iç savaşı sırasında 2012 senesinde Esed Rejimi ordusuna ait Rus imali T-72 tanklarının patlatıldığı görüntüleri kullanarak bu görsel işlem esnasında çekilmiş gibi saptırılmak istenmiştir. Ancak Rus imali T-72 tipi tankların Türk Silahlı Kuvvetlerinin stokunda bulunmadığı bildirilmiştir. Yeniden İdlib’de 2016 senesinde kaydolunmuş suratı kanlar içinde kalan minik bir çocuğun görseli sosyal medya üzerinden Barış Pınarı Harekatı sırasında çekilmiş gibi gösterilerek dezenformasyon alana getirilmiştir. Nitekim terör örgütleri çocukları yosunu yönetimi mevzusunda sıklıkla kullanmaktadır. Bu ve eşi misallerin rakamını çoğaldırmak olasıdır.” biçiminde konuştu.
Sanal etrafta dijital bir savaş var!
Fiziki olarak asıllaşan işlem yanında Türkiye’nin siber savaşlarla karşı karşıya kaldığını belirten Kırık; “Harekat fiziki etrafta devam ederken Türkiye’ye müteveccih büyük siber savaşlar ve sanal hamleler yürütülüyor. Türkiye’nin dijital irtibat hattının çökertilmesi ismine siber korsanlar aralıksız hamlelerde bulunuyorlar. Özellikle yaptığımız tahlillerde şu an Türkiye daha çok Trojan.Win32.Crypt hamlesine uğramaktadır. Bu hamlelerle kastedilen siber korsanların her türlü içeriği takip etmesi, alıngan bilgileri çalması ve sisteme arka kapı ulaşımı elde etmesinin sağlanmasıdır. Özellikle Türkiye bir dakika süresince vasati 350’ye yakın siber hamleye maruz kalmaktadır. Bu noktada sanal etrafta da güvenlik son derece ehemmiyetlidir.” dedi.
Sosyal medyada dijital şuur koşul!
Cephedeki Mehmetçiklerin paylaşımlarına dikkat etmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Özellikle kahraman askerlerimizin zoraki kalmadıkça sosyal medyada konum bilgisi ve içerik paylaşmaması son derece ehemmiyetlidir. Zira teröristler bölgeyi çok iyi bildiklerinden dolayı Mehmetçiklerimize pusu kurabilme olasılıkları mevzubahisidir. Günümüzde sosyal medya istihbaratın merkezi vaziyetine gelmiştir. Bu sebeple Türk Silahlı Kuvvetlerinin çok hassas ve dikkatli olması gerekmektedir.” diyerek önemli bir noktayı da gündeme taşıdı. Son olarak sosyal medyada rastgele bir biçimde paylaşılan, manipülatif, dezenformatif olması güçle mümkün olan resimlerin internet arama motorlarının görsel arama alternatifleri kullanılarak incelenmesi gerektiğini ifade eden Kırık; sosyal medya üzerinden terörü körükleyen, destekleyen ve kabahat unsurları kapsayan profillerin, sayfaların salt suretle [email protected] e-posta hesabına iletişim adresi ve ekran görüntüsüyle bildirilmesi gerektiğini belirtti.