DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Van’da tıbbi atıkları dezenfekte eden cihaz üretildi

Van’da tıbbi atıkları dezenfekte eden cihaz üretildi
10.11.2019
236
A+
A-

Türkiye’deki sağlık kurumuların tıbbi atıkları yüksek bir maliyetle bertaraf ettiğini gören İran asıllı Yüksek Makine Mühendisi Dr. Mehrdad Fojlaley, düşük maliyetle tıbbi atıkları yerinde dezenfekte eden makine yapımına başladı. Seri yapımına başlanan aygıtın hem tescili hem de İSO ve beynelmilel CE dokümanı alındı. Akrediteli bir laboratuvarda tam testlerden zaferle geçen aygıtın satışına da başlandı.

“Tıbbi atıklar daha basit dezenfekte edilecek”

İHA muhabirine konuşan Yüksek Makine Mühendisi Dr. Mehrdad Fojlaley, geliştirdikleri aygıtın mikrodalga teknolojisiyle sağlık kurumundan çıkan tıbbi atıkları dezenfekte ettiğini belirtti. Tıbbi atıkların dezenfekte edilmesinin hem güç hem de maliyetli olduğunu, ancak bu aygıtla atıkların hem basit hem de düşük maliyetle bertaraf edildiğini ifade eden Fojlaley, “Tıbbi atıkların dezenfekte edilerek belediyelere teslim edilmesi gerekiyor. Şu an mevcut dünyada bu tıbbi atıklar buğu sistemiyle dezenfekte ediliyor. Ancak bu usulün dezavantajları vardır. Misalin bu usul tazyikten kaynaklı patlamaların yaşanmasına neden olabilir. Öteki taraftan bu usulü kullanmak için büyük bir alana lüzum dinlenmektedir. Biz ise tıbbi atıkları daha basit yoldan dezenfekte edilmesi için bir makine büyüttük. Elektrikle çalışan makinemiz, tıbbi atıkları mikrodalgayla temizletmektedir” dedi.

“45 dakikada dezenfekte diyor”

Geliştirdikleri aygıtın tıbbi atıkları 45 ile 60 dakika içerisinde dezenfekte ettiğini dile getiren Fojlaley, “Aygıtlarımızın kapasiteleri değişiktir. 300 ve 500 litrelik aygıtlarımız var. Tabi daha yüksek kapasiteli makineyi de burada üretebiliriz. Büyük sağlık kurumular bu makinede iki adet de kullanabilir” diye konuştu.

“Devlet, sağlık kurumularda büyük bir tasarruf sağlayacaktır”

Aygıtın sağlık kurumuları büyük bir giderden kurtaracağına dikkat sürükleyen Fojlaley, laflarını şöyle sürdürdü:
“Dünyada yalnızca Avusturya’da bir firma bu makineye eş imal yaptı. Avusturya bu aygıtı çok yüksek maliyetle satıyor. Ancak biz çok düşük maliyetle burada imalini yaptık. Çok düşük bir maliyetle ülkemizdeki sağlık kurumulara satabiliriz. Makinemiz için beynelmilel CE ve İSO evraklarını aldık. Akrediteli bir labratuvarda onay da aldık. Sağlık Kurumular tıbbi atıkları bertaraf ederken, çok büyük gider yapmaktadırlar. Devlet, sağlık kurumularda büyük bir tasarruf sağlayacaktır.”

İŞGEM’de imalini yaptıkları aygıtın yüzde 100 Türk Mülkü olduğuna dikkat sürükleyen Fojlaley, aygıtın “Türk Mülkü” yaftasıyla satışa çıkarıldığını kaydoldu.

Yılmaz Sönmez

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.